11 Aralık 2011 Pazar

TAJ MAHAL


Rantamburiden donunce bastik gaza Taj Mahalin oldugu Agra kasabasina yola ciktik. Kasaba dedigim 3 milyon kisi yasiyormus. Geceyi dandik ve penceresiz bir odada gecirdikden sonra cumartesi oglen Taj Mahalin yolunu tuttum.

Malum dunyanin sayili saheserlerinden biri, hintlilerin dedigine gore "wonder"lar arasinda birinci siradaymis. Herkese kendi tavugu kaz gozukuyor tabii. Yalniz itiraf etmek lazim ki gercekten nefes kesici bir goruntusu var. Ilk yapildiginda mermerleri bembeyazmis, sonra zaman icinde sararmis biraz haliyle.

Eser ile ilgili ilginc bilgiler var. Malum Babur Imparatorlugunun esasli krallarindan biri ucuncu karisi icin yaptirmis bunu. Ana temasi, cennete giris. Tesisde hersey simetrik, santimine kadar hemde. Bati kapisindan girerken eser sizden uzaklasiyormus gibi geliyor goze. Geri geri yururseniz de ustunuze dogru geliyor. Optik bir aldanmaca.

Taj Mahalin mimari bir Turk usta. Zamaninda acilan yarisma sonucu o kazanmis. Ayni zamanda kubbesini yapan mimar da turkmus. En iyi kubbe ustalari Istanbuldan gelirlermis. Ana binanin yanindaki 4 minare hafif dis aci ile yapilmislar. Deprem olursa binanin ustune dusmesinler diye. Tum yazilar suslemeler filan degerli taslarla islenmis ve gunes altinda piril piril parliyorlar. Binanin tepesindeki hilal ve cicek figuru de som altin mis ama ingilizler cikarip satmislar. Bati medeniyeti nasil bu kadar ileri sorusunun cevaplarindan biri.

Bir paragraf da eserin bulundugu Agraya. Mahmutpasa ve Oto Sanayi arasi bir gorunumu olan bir yer. Maslak Oto Sanayide dolasmak ne kadar keyifli ve estetik ise burada dolasmak da oyle. Bu acidan otel odamda cam olmamasini ozlemedim. Yahu kardesim zamaninda dunyanin en estetik eseri yani basinizda yapilmis, insan bir feyz alir. Dunyanin turisti hergun buraya kosuyor, insan biraz da yollara saga sola yatirim yapar. Her taraf copluk her taraf moloz, insaat artigi, harabe, yikik dokuk. Neyse bana ne, ne haliniz varsa gorun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder