25 Kasım 2011 Cuma

Rota

Gidiş yaklaştıkca günler de daha hızlı akmaya başladı. Uçuş 1 aralıkda. Son hazırlıklar tamamlandı, geriye günlük rutinden kopmadan önce bazı şeylerin son kere keyfini çıkarmak kaldı. Aile ile yemekler, arkadaşlarla bir kaç bira, vb...

Bakınca tüm bu yolculuk herşeyin yolunda gitmesi durumunda bile çok uzun sürmeyecek. Kış ayları bitince döneceğim. Okumak, çalışmak veya askerlik için ayrılan insanlarla kıyaslandığında göz açıp kapayana kadar geçecek bir süre. Ama evden ayrılmayalı o kadar uzun zaman olmuş ki, kaslar gevşemiş, kemikler yumuşamış, günlük rutinin rahatla uyuşturan ama ruhu ezip parçalayan ritmine alışmışım, eski kıtanın çağrısı karşısında dizlerim titriyor, heyecanlanıyorum. Silkinip yola çıkma vakti.

Rota hemen hemen belli gibi. İlk durak Yeni Delhi. 3-4 gün sonra buradan güneye Jaipur tarafına, Rajastan eyaletine mi yoksa kuzeye Haridwar ve Rishikeshe mi gideceğime karar vermem gerekiyor. Belki ikisini de kombine edebilirim bir şekilde. Sonra doğuya Agraya Taj Mahali görmeye. Oradan da 15-20 tren saati uzaklıkdaki Varanasi. Yaşamın ve ölümün iç içe aktığı yaklaşık 4000 senelik bir şehir.

Varanaside 3-4 gün sonra yeni bir karar vermek gerekecek. Kuzeye Nepale mi gitmeli, yoksa Hindistan iyiymiş diyerek Nepali eğitim sonrasına mı saklamalı? Nepale gitme durumunda yaklaşık bir hafta ayırıyorum buraya ve sonra ilk müsait ulaşım aracına atlayıp güneye, sıcağa, Goa ve Kerala sahillerine gitmeyi düşünüyorum. Eğitime girmeden önce Himalayalarda donan kemiklerimi ısıtmaya...

Yoga eğitimi 1 ocakda başlıyor ve tüm ay sürüyor. Eğitimin olacağı yer (Hindistandaki tek resmi Yoga Üniversitesi - SVYASA) Güney Hindistanda Bangalore şehrinin 40-50 km güneyinde. Fiziksel ve ruhsal olarak beni çok zorlayacağını bildiğim ama yine de başlaması için günleri saydığım bir ay. Bu bir ayda dış dünya ile ne kadar irtibatım olabilecek, ne sıklıkda yazabileceğim bilemiyorum. Göreceğiz.

Ocak sonunda Güney Asyada doğuya gitmeye devam edeceğim ve Tayland, Bangkoka ulaşacağım. Tropik sıcak ve acı Pad Thai hmmmmm... Bunu Nepal üzerinden kara yolu ile mi yaparım, ilk uçağa mı atlarım daha bilemiyorum. Taylanddaki rota ve çevre ülkeler (Myanmar, Laos, Kamboçya, Vietnam) belirsiz. Bunları düşünecek ve sizlerle paylaşacak vaktim daha olacak.

23 Kasım 2011 Çarşamba

Başlarken #2

Limandaki gemi emniyettedir.
Ama gemi onun için inşa edilmemiştir ki!...

İspanyol Atasözü

22 Kasım 2011 Salı

Başlarken

"Ama bilmek ve şahit olmak en büyük mutluluktur. Macera ise büyük bir ibadetdir, çünkü O’nun eserini tanımanın başka bir yolu olduğunu görebilmiş değilim. Kendi payıma ben, dünyayı rüyalarımla keşfetmeye çalıştım. Bu, yeterince cesur olmadığımın bir göstergesi olabilir. Aynı hatayı senin de yapmana yolaçmak istemiyorum. Sana izin veriyorum, git. Git ve benim göremediklerimi gör, benim dokunamadıklarıma dokun, sevemediklerimi sev ve hatta, bu babanın çekmeye cesaret edemediği acıları çek. Dünyadan ve onun binbir halinden korkma."

İhsan Oktay Anar - Puslu Kıtalar Atlası